杭州雅谷泉山莊酒店整體翻建項目 | 浙江大學建筑設計研究院

點擊收藏 [ 建立屬于你自己的在線項目數據庫,帶你一起進入知識管理時代 ]

基地位于杭州市西湖區虎跑路和三臺山路交匯處的西南角。周邊山巒起伏,視野開闊;內部山水俱佳,自然植被保存良好。


The base is located at the southwest corner of the intersection of San Tai Shan Road and Hu Pao Road of West Lake District in Hangzhou. There are some hills surrounded with wide viewing; the landscape is beautiful inside and the natural vegetation well preserved.


640.webp.jpg

鳥瞰圖?章晨帆


酒店總建筑面積31363平方米,總客房數182間,其中主體酒店客房109間、獨棟式客房21幢合73間;并配有宴會廳、中餐廳、全日餐廳、會議室、健身房、室內泳池等配套設施。


The hotel’s total building area are of 31363 square meters, the total number of rooms are 182 rooms, from which the main parts of hotel are 109 rooms, the main type of single room are 21 building and 73 rooms with banquet hall, Chinese restaurant, all-day restaurant, conference room, gym, indoor swimming pool and other facilities.


640.webp (1).jpg

鳥瞰圖


設計遵循“尊重自然環境,傳承歷史文脈”的宗旨,通過在地化建筑營造,實現自然與人文的連接與共生。


The design is adhered to the purpose of “respecting the natural environment and inheriting the historical heritage”, through the construction of the ground architecture; the connection and symbiosis between nature and humanity are realized.


640.webp (2).jpg

△主體酒店回院入口外景?趙強


640.webp (3).jpg

酒店入口?趙強


640.webp (4).jpg

主體酒店回院北立面?趙強


640.webp (5).jpg

主體酒店南立面?趙強


位于二層的入口景觀回院,用極簡的設計手法,試圖呈現“計白當黑”的整體藝術效果。透過北側白墻的背景是基地內保留的一排高大杉樹,無論是從入口坡道還是入口門廊望去,白墻綠樹自然山石的水墨意象倒映在平靜的水面,勾勒出入口空間所試圖表達的靜謐和禪意。


The backyard of entrance landscape is located in second floor, which used the minimal design techniques so as to show "white when black" representing the general artistic effect. Through the background of the north white wall, there are row of tall cedar retained in the base, when you observe from the entrance ramp or entrance porch, the ink image of white walls, green trees and natural rocks is reflected in the calm water, which present the outline of entrance space and express the quietness and Buddhist mood.


640.webp (6).jpg

正立面?趙強


640.webp (7).jpg

別墅區?趙強


640.webp (8).jpg

院落景觀?趙強


640.webp (9).jpg

玄關?趙強


主入口中軸線兩側的庭院組織了酒店公區的主要功能。東側庭院保留了基地內原有的高大喬木。西側庭院設置在一層屋頂之上,旨在營造二層客房簡潔大氣的私密環境。


The main functions of the hotel community are composed by courtyards located on both sides of the central axis of the main entrance.  There are some tall arbors at the eastern side of the courtyard in the base. The west side courtyard is built on the top of a roof so as to create a private atmosphere of two rooms with a simple atmosphere.


640.webp (10).jpg

大堂內部景觀?趙強


640.webp (11).jpg

房間內景?趙強


主體酒店的西南側是集中客房區,圍繞著中心綠化庭院,布置以綠化和枯石,還有有色灌木、數顆喬木和一角古亭,令庭院飽滿而富場所感。


The hotel rooms are located at the southwest of the main part of hotel, which is surrounded by the green courtyard and spotted by green plants and dry stone, and there are several pieces of trees, shrubs, and a ancient Pavilion at the corner, which makes the courtyard prosperous and having rich sense of place.


640.webp (12).jpg

△樓梯?趙強


640.webp (13).jpg

△主入口?趙強


640.webp (14).jpg

△客房正立面?趙強


640.webp (15).jpg

△總統套房正立面?趙強


基地西側的獨棟客房區,通過變化的院落組合,因地制宜的豎向關系,不同的開放度和連貫性,建筑體量被有機削減,空間有了起承轉合。


The standing room area are located on the west side of base, which is designed by changing of courtyard, vertical relationship of local conditions and different degree of openness and consistency, so the building volume is cut organically and transforming its space.


640.webp (16).jpg

△客房?趙強


640.webp (17).jpg

主體酒店大堂內部景觀?趙強


640.webp (18).jpg

陽臺景觀?趙強


白墻、黑瓦、深檐;純樸精致的青灰石板地面;黑色小青瓦屋面;以及經過精心挑選和設計的菠蘿格木外墻掛板所成就的建筑群體中彌足珍貴的暖色基調,烘托著白色墻體,成為高大水杉林的背景,構建了系統而極富內涵的設計語言,使得酒店在富有江南韻味的基調上清晰明朗地表達了杭派建筑墨色相映、隱逸詩化的特性與意境。


White walls, black tiles, deep eaves; the slate floors are simple and delicate; the roofing color is black grey tile roof; and the achievement of precious warm tone, which is formed by the carefully chosen pineapple wood wall panels of the building groups presenting the white wall and forming the background of  China fir forest, building a systematic and full of connotations design language, making the hotel in the rich southern charm tone,  clearly expressing the clear characteristics and the artistic conception of building form of Hangzhou style with the poetic invisible sense.


640.webp (19).jpg

建筑細節?趙強


640.webp (20).jpg

別墅?趙強


640.webp (21).jpg

別墅?趙強


640.webp (22).jpg

建筑細部?趙強


640.webp (23).jpg

建筑細部?趙強


640.webp (24).jpg

建筑細部?趙強


材料產品介紹:

Introduction of materials and products:


典型材料一:深灰色小青瓦,采購自杭州市上城區捷雯古建筑材料經營部,產地蘇州。


酒店所有的坡屋面均采用以體現江南傳統建風格的深灰色(接近黑色)的小青瓦,以達到建筑表現的神韻的一致性。與小青瓦配套的有蓋瓦,滴水等成套構建。屋面施工采用預埋掛鉤和水泥砂漿坐漿的方式加以固定,施工工藝比較傳統,無特殊手段。


Typical Material One: dark grey little tile, which are purchased from the Jie Wen Ancient Building Materials Business Department located in Shang Cheng District, city of Hangzhou, its production origin is in Suzhou.

The construction materials of all the roof surface of hotel adopted the little tile colored in the dark grey (almost black), which reflects the South China’s traditional style of architecture, so as to achieve the consistency of architectural expression charming. There are other completed sets of construction of tiling and dripping for matching with little tiles. The roof construction is fixed by the embedded hook and the cement mortar, and the construction technology is more traditional, without special means.


典型材料二:印尼菠蘿格木飾面,采購自杭州億盛園林工程有限公司,產地印尼。


基于杭州西湖周邊傳統建筑文化的體現,除了粉墻黛瓦,還有大部分木飾墻面和可開啟木構窗的表現,以達到建筑神韻表達的一致性。此部分設計經過了構造處理的相對簡化,傳統木窗改為鋁包木窗,墻面的木飾肌理保持不變,但是采用了在鋼筋混凝土墻面基礎上的“幕墻”干掛處理,確保建筑節能和保溫的穩定性,從而達到現代構造與使用功能滿足的雙重統一。


Typical Materials two: Indonesia pineapple grid- wood facing, which are purchased from Hangzhou Yi Sheng Garden Engineering Co. Ltd., the origin of it is from Indonesia.

Based on the traditional architectural culture reflection beside the Hangzhou West Lake, in addition to the pink walls and black tiles, there are wood-decorated walls and opening wooden windows as well,  so as to achieve consistency in the expression of architectural style. This part of the design is completed from the relatively simplified structure processing, the traditional wooden window are replaced instead of the aluminum clad wood windows, and the wood texture walls remain unchanged, but the “dry hanging process of curtain wall” are adopted based on the reinforced concrete wall, so that it will ensure the building energy-saving and heat preservation stability, so as to achieve the unity of building structure and function of modern usage requirement. .


典型材料三:火燒面中國黑花崗巖,采購自內蒙古順意石材廠,產地內蒙古。


為與“粉墻黛瓦”的建筑風格和江南神韻相協調,酒店的大部分戶外乃至部分戶內地坪,采用了火燒面中國黑花崗巖鋪設,以尋求樸素低調和黑白灰整體效果。


Typical Materials three: the Chinese black granite wit burning face, which are purchased from Shunyi stone factory of Inner Mongolia, its origin is from Inner Mongolia.

To be coordinated with the pink walls and black tiles of architectural style with charm of Jiangnan building, the most part of the indoor and outdoor ground of hotel adopted the Chinese black granite with fire surface for paving in order to seek the overall effect of simple low-key with black and white color.

 

項目圖紙


640.webp (31).jpg

主體酒店一層平面圖 


640.webp (25).jpg

主體酒店二層平面圖 


640.webp (26).jpg

主體酒店剖面圖 1-1


640.webp (27).jpg

主體酒店剖面圖 2-2


640.webp (28).jpg

△總統套房一層平面圖


640.webp (29).jpg

△總統套房二層平面圖


640.webp (30).jpg


△總統套房剖面圖


-工程檔案-

Project Information


項目名稱:杭州雅谷泉山莊酒店整體翻建項目       

Project name: The overall renovation project of Hangzhou Ya Gu Quan Shan Hotel 

概念規劃設計:波士頓國際設計BIDG       

Conceptual design : BIDG

建筑師或建筑公司:胡慧峰、賈中的/浙江大學建筑設計研究院有限公司

Architects/Architectural design company: 

Hu Huifeng, Jia Zhongde / The Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University

公司網站:http://www.zuadr.com/

Architectural design company website: http://www.zuadr.com/

建筑面積(平方米或平方英尺): 31363平方米

Gross floor area: 31,363 square meters

項目地址: 中國浙江省杭州西湖區三臺山路147號

Project address: No. 147, San Tai Shan Road, Xihu District, Hangzhou, Zhejiang, China

攝影師:趙強、章晨帆(鳥瞰圖)

Photographer: Zhao Qiang, Zhang Chenfan (Bird's eye view)

客戶:浙江省旅游集團有限責任公司

Client: Zhejiang Tourism Group


  相關推薦



評論


請 [登錄] 后評論

項目概況
  • 手機掃碼分享
   |   滬ICP備09047808號-12   |     滬公網安備 31011002000571號   |     工商亮照
澳洲幸运10统一开奖吗